В Калофер вече започна мъжкото хоро. По традиция то се играе

...
В Калофер вече започна мъжкото хоро. По традиция то се играе
Коментари Харесай

6-годишният Мартин хвана кръста в Калофер

В Калофер към този момент започна мъжкото хоро. По традиция то се играе във водите на река Тунджа на Йордановден. Улиците на възрожденския град се огласяват от звуците на тъпани и гайди от рано сутринта.

Ритуалът се извършва на Черковския мост. Близо 200 мъже, облечени в обичайни носии, изпълняват мъжкото ледено хоро. Песента, която мъжете пеят е " Залюбила е Василка ". 

Може би най-зрелищна и впечатляваща е традицията в Калофер. Подбалканското градче се разсънва в празнична атмосфера. Веят се български трибагреници. Събрали са се хиляди души от цялата страна. Рамо до рамо калоферци се хващат и нагазват във водата, с цел да я накарат да „ заври ”, пеят песни, а гайдарите ги съпровождат.
След литургията шествието мина по улиците на Калофер, с цел да стигне до Черковския мост, откъдето беше хвърлен и Богоявленския кръст. След като беше изваден от водите, той беше даден на най-малкия участник в мъжкото хоро.   Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. 6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа.   „ Усещането е необикновено. За трета година идваме. Догодина отново. Учим децата да пазят традициите “, сподели бащата на Мартин, което получи кръста, изваден от водите на Тунджа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР